Afbeelding  
 

Thuispagina
Gebieden
Zoeken
Pyreneeën
Beginpagina
Gebiedsinformatie
Hoofdroutes
Verloop bergkam
Geologie
Bronnen
Picture Gallery
Overzichtskaart
Routekaart GR 10

Trektocht 1
Panorama 1
Route 1

Trektocht 2
Andorra
Panorama 2
Route 2

Trektocht 3
Vignemale
Panorama 7
Route 3

Trektocht 4
Gruta Casteret
Brèche de Roland
Panorama 9
Route 4

Trektocht 5
Routekaart
Hutten
Panorama 1

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Andorra

Andorra is een dwergstaatje in de Pyreneeën op de grens van Spanje en Frankrijk. Het heeft 65.000 inwoners. De hoofdstad is Andorre-la-Vieille/Andorra la Vella. De munteenheid is de Spaanse peseta.

Geografie
Andorra kent enkele tussen 900 en 1800 m hoogte gelegen dalen; de twee belangrijkste zijn die van de Valira del Orient en die van de Valira del Norte. Deze beide rivieren vormen na samenvloeiing de Gran Valira, die op Spaans grondgebied uitstroomt in de Segre, een zijrivier van de Ebro. 2/5 van het land ligt boven de boomgrens (2200-2300 m), de hoogste toppen liggen op 2.700 m.
De zomers zijn droog en koel, de winters koud en vrij vochtig; ook in de dalen wordt gemiddeld gedurende vier maanden per jaar overdag vorst geregistreerd.

Afbeelding
Klik op de foto voor panorama uitvoering

Bevolking
De eerste taal is Catalaans. Het overgrote deel van de inwoners van Andorra bestaat uit buitenlanders (vooral Fransen en Spanjaarden), vaak vanwege de belasting daar gevestigd, of als arbeiders in de toeristenindustrie. Het is buitenlanders niet toegestaan in Andorra grond te kopen. De autochtone bevolking is vrijwel geheel (99%) rooms-katholiek.

Soevereiniteit
Andorra stond tot 1993 onder de gezamenlijke soevereiniteit van Frankrijk en de Spaanse bisschop van Seo de Urgel. Hun rol is sinds de nieuwe grondwet van 1993 nog louter formeel en ceremonieel.
In 1993 maakte een nieuwe grondwet een einde aan 715 jaar feodale heerschappij. Defacto is de minister-president het staatshoofd geworden. In de nieuwe grondwet liggen verder scheiding der machten, mensenrechten, garantie voor vrije politieke deelname aan en de oprichting van partijen en vakbonden verankerd. Andorra trad in 1993 tot de Verenigde Naties toe.
Er wordt vrijwel geen belasting geheven. Er bestaan sinds de jaren zeventig enkele politieke partijen, hoewel deze volgens de Andorrese wet tot 1993 feitelijk illegaal waren.

Middelen van bestaan
Terwijl men vóór 1950 leefde van veeteelt (43% van Andorra's grondoppervlak bestaat uit weidegrond) en enige landbouw (granen en vooral tabak, die merendeels naar de buurlanden werd gesmokkeld), is de economie sedertdien welhaast volledig overgeschakeld op het toerisme. Andorra is een veel bezocht wintersportoord. Sedert alle invoerrechten en (bijna) alle belastingen zijn afgeschaft en het staatje een befaamd goedkoopte-eiland werd, trekt het bovendien veel dagtoeristen en doorgaand vreemdelingenverkeer; sommige plaatsen (Andorra la Vella, Las Escaldes, Pas de la Casa) hebben daardoor het aanzien gekregen van grote, luxe winkelcentra. In 1985 werd een aantal accijnsverhogingen doorgevoerd in een poging het begrotingstekort te verminderen, en met succes: het land heeft geen schulden meer. Met een gemiddeld inkomen per hoofd van de bevolking van bijna $ 20.000 kan het land welvarend genoemd worden.
Er is enige industrie (tabakverwerking). De elektriciteit die wordt opgewekt in het waterkrachtstation bij Las Escaldes, wordt vrijwel geheel naar Spanje geëxporteerd; de energie voor eigen gebruik wordt geleverd door een aantal kleinere over het land verspreide krachtstations.

Afbeelding

Toegankelijkheid
Andorra is slechts over twee wegen bereikbaar. De route vanuit Frankrijk leidt over de hoogste Pyreneeënpas, de Port d'Envalira (2407 m), en is in de winter meestal vele maanden door sneeuw geblokkeerd; die vanuit Spanje, via het dal van de Gran Valira, is gedurende het hele jaar te gebruiken.
Tussen de meeste plaatsen en met het buitenland bestaan frequente busverbindingen. Er zijn geen spoorwegen of vliegvelden.

Bezienswaardigheden
In verscheidene dorpen is de oude kern bewaard: lage leistenen huisjes met overhangende daken, in veel gevallen voorzien van balkons met fraai smeedwerk (Canillo, Sant Julià de Lòria, Ordino). Er zijn diverse interessante Romaanse kerkjes, in Canillo met een Christusbeeld uit de 13de eeuw, in Sant Julià met een Mariabeeld uit de 12de eeuw. Befaamd is de 12de-eeuwse cilindervormige klokkentoren van Santa Coloma. Vanuit Encamp leidt een kabelbaan naar het op 1850 m hoogte gelegen Lac d'Engolasters.
Beschermheilige van Andorra is O.L.V. van Meritxell, de Mare de Déu; 8 september., de dag waarop men naar haar beeltenis in het heiligdom te Meritxell, met een 12de-eeuws houten beeld, ter bedevaart gaat, is tot Andorra's nationale feestdag geworden.
De moderne wintersportoorden als Pas de la Casa, Arinsal en Soldeu beschikken over skiliften (skiseizoen zeven maanden per jaar). Hoge hotels en flatgebouwen bepalen thans voor een groot deel het beeld van de grotere centra.
 

Thuispagina > Gebieden > Pyreneeën > Andorra

Copyright © Jaap van der Veen |  Disclaimer | Reageren