Afbeelding
 

Thuispagina
Gebieden
Zoeken
Dolomieten
Beginpagina
Gebiedsinformatie
Trentino
Geologie
Overzichtskaart
Picture Gallery

Wandeling 1
Adamello-Brenta
Panorama's
Route
Kaart Brenta
Vie Ferrate

Wandeling 2
Panorama's
Belluno-park
Route
Detailkaart

Wandeling 3
Panorama's
Route
Afbeelding
Afbeelding

Trentino-Alto Adige

Trentino-Alto Adige is een autonome regio van Italië, aan de grens met Oostenrijk. Zij heeft 904.000 inwoners, waarvan het grootste deel Duitstalig. Het noordelijke deel wordt ook wel Zuid-Tirol genoemd, en heeft veel weg van het Oostenrijkse Tirol. De hoofdstad is Trente. Het gebied is verdeeld in de provincies Bolzano (Duits: Bozen) en Trento, met de gelijknamige steden als hoofdstad. Het wordt doorsneden door de Adige (Etsch), waarlangs zich in het oosten de Dolomieten en aan de westzijde o.m. de Triënter Alpen uitstrekken. De hoogste bergen zijn de Alpen in het noorden. Het gebied kent talloze bergketens en steile rivierdalen en is zeer toeristisch.

Bestaansmiddelen
Tot de belangrijkste bestaansmiddelen horen land- (fruit, wijndruiven en olijven) en bosbouw, waterkracht centrales en het toerisme. De Aldige-vallei is al vanouds een trans-alpine handelsroute (Brennerpas). Zodoende is ook het internationale doorgangsverkeer van economisch belang hoewel dit in verband met de belasting van het milieu sinds het eind van de jaren tachtig wordt ontmoedigd.

Afbeelding

Geschiedenis
Het gebied werd van 1531 tot 1813 geregeerd door de Oostenrijkse bisschop van Trento, maakte vervolgens tot 1918 deel uit van het Oostenrijkse kroonland Tirol en kwam tenslotte in 1945 bij Italië. Vooral tijdens het fascistisch bewind, maar ook nog na de Tweede Wereldoorlog, heeft er een door de Italiaanse overheid gestimuleerde migratie van Italianen naar het gebied (m.n naar Bolzano) plaatsgehad, waardoor de Duitse meerderheid gestaag is geslonken. Sinds de toekenning door een Italiaans-Oostenrijks verdrag (1946) van autonomie aan de gehele regio, was het gebied regelmatig het toneel van acties en aanslagen tegen de Italiaanse regering. Na moeizaam overleg met Oostenrijk besloot de Italiaanse regering in 1969 tot nieuwe maatregelen ten gunste van de Duitstalige bevolking, zoals de gelijkstelling van Duits en Italiaans als talen, uitbreiding van de bevoegdheden van de provinciale besturen, grotere autonomie op het gebied van onderwijs en cultuur en proportionele vertegenwoordiging in het ambtelijk apparaat. Sinds de verkiezingen van 1970 is er een relatieve vrede in het gebied.
 

Thuispagina > Gebieden > Dolomieten > Trentino - Alto Adige

Copyright © Jaap van der Veen |  Disclaimer | Reageren