Afbeelding  
 


Thuispagina
Tochten per gebied
Zoeken
Reageren
Kreta    
Beginpagina

Google kaart
Overzichtskaart
Routekaart 1
Routekaart 2
Routekaart 3
Loopschema
Knossos

Panorama 1
Panorama 2
Panorama 3
Panorama 4
Panorama 5
Panorama 6
Panorama 7
Panorama 8
Panorama 9
Panorama 10
Panorama 11
Panorama 12
Panorama 13
Panorama 14
Panorama 15
Panorama 16
Panorama 17
Panorama 18
Panorama 19
Panorama 20

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Wandeltochten op Zuidwest Kreta

[ Tocht in 't kort |  Meer info |  Europese route E4 |  Links ]

Een wandelvakantie met een groep langs de Zuidwest kust van Kreta. In 6 dagen liepen we langs de zee van Paleochora naar Loutro, over heuvelruggen en door diepe kloven, met regelmatig een baai om te zwemmen. Hoogtepunt was de klim door de Irinikloof naar het Omalosplateau, en de volgende dag een afdaling door de beroemde SamariŠkloof. Onderweg bezochten we bezienswaardigheden zoals tempelresten van het voormalige kuuroord Lyssos en oude kerkjes met iconen, zoals de Agios Pavlos uit de 11e eeuw.


Bovenaan de SamariŠkloof met PŠchni op de achtergrond(dag 4)

Witte bergen
Kreta kent een aantal hoge bergmassieven zoals de Witte Bergen (MadŠres) in het westen, waar de tocht plaatsvond. De hoogste top is de PŠchni (2.454 m). De bergen bestaan uit kalksteen en hebben diepe kloven die recht naar de zee toe lopen zoals de SamariŠkloof (nationaal park). De kloven spelen een belangrijke rol bij het behoud zeldzame planten en dieren. In de SamariŠkloof groeien wilde cypressen en bijzondere pijnbomen, en komt de wilde berggeit ('Kri-kri') nog voor.

De tocht in het kort
De reis was georganiseerd en begeleid door de SNP in mei 2017. We overnachten in hotels en pensions en de bagage werd met boten of busjes vervoerd. De tocht volgde globaal de doorgaande Europese lange afstandswandeling E4. Na aankomst in Paleochora zou de tocht normaliter in Elafonisi de route oppakken, maar omdat op 1 mei de boot niet voer liepen we eerste wandeldag vanuit Azogires (380 m) naar de kust en terug naar Paleochora. De volgende dag verder op een prachtig pad (E4) langs de zee. Bij het voormalige Dorische kuuroord Lyssos zwemmen in de baai en bekeken we de mozaÔeken in een oude tempel. Daarna door langs indrukwekkende rotsformaties naar Sougia.

De derde dag liepen we via de Irinikloof omhoog naar het Omalosplateau (1.200 m) waar we in een hotel overnachten. Daarna daalden we door de beroemde SamariŠkloof weer af naar Agia Roumeli aan de kust. In 1962 is het gebied van de SamariŠkloof uitgeroepen tot nationaal park omdat er bijzondere planten groeien en zeldzame dieren leven, zoals de bedreigde Kri-Kri-geit. In de kloof ligt het dorpje SamariŠ, dat sinds 1965 niet meer wordt bewoond. Tussen de huisjes en ruÔnes wandelen de Kri-Kri's ook vandaag de dag soms nog rond. Ook vindt men in de kloof enkele kleine Byzantijnse kapelletjes, onder andere gewijd aan de Heilige Nicolaas en Jezus Christus, vaak in de buurt van een waterbron. Rondom deze bronnen (in totaal negen voortdurend stromende kranen) zijn rustplaatsen gebouwd, die op hun beurt vaak de naam van de kapel of nederzetting dragen.
Toen wij er waren (mei) viel het mee met de drukte die in het hoogseizoen erg groot kan zijn.


Stroomversnelling in de SamariŠkloof (dag 4)

Terug naar het kustpad
Op dag 5 een mooie kustwandeling met veel afwisseling. Eerst langs het strand tot aan het eeuwenoude Agios Pavlos (koepelkerkje in de vorm van Grieks kruis uit 1030 met resten van fresco's). Vanaf het kerkje lopen we iets hoger door dennenbos met uitzicht op de zee. Vervolgens nog ruim een uur tot aan het strandje van "Marmara" met een kleine Taverne op een rots. Daarna namen sommigen de boot en anderen liepen over het kustpad naar Loutro.


Afdaling naar taverne bij de Agios Pavlos kerk (dag 5)

De zesde wandeldag gingen we vanuit Loutro terug naar Mamara en liepen de Aradhenakloof in. Een deel van de groep liep deze kloof uit tot het gelijknamige plaatsje, wandelen en klauter tussen steile rotswanden. Deze kloof is minder druk bezocht dan de SamariŠkloof en is ongerepter. Via een stenig plateau door naar Anopolis, vanwaar we via een lang zigzagpad 650 m afdalen naar Loutro. Geweldige uitzichten op het pittoreske dorp en op zee gedurende de hele afdaling.
Het andere deel van de groep liep een kortere route: halverwege de Aradhenakloof 300 m omhoog, door naar Livaniana, en vandaar weer omlaag naar Loutro.

Op deze website
Om te beginnen zijn er 20 panoramafoto's.
De gelopen tocht is verder weergegeven op drie routekaartjes, zie hiervoor de overzichtskaart. Uiteraard is er ook een loopschema met de benodigde looptijden en de overnachtingsplekken waar tijdens de tocht van gebruik is gemaakt.

Knossos
Ik ben op eigen gelegenheid voor de wandelreis een paar dagen in Heraklion geweest en heb daar o.a. het paleis van Knossos en het Archeologisch museum bezocht, zie verder op de pagina over Knossos.

Google kaarten
Je kan het gebied ook via Google Maps bekijken. Via Google Earth (mits op je apparaat geÔnstalleerd) kan je bijvoorbeeld de Witte Bergen bekijken (het bergmassief waar de tocht onderlangs loopt) via een rondvlucht boven de Pahknes (2.453 m).

Europese lange afstandswandeling E4
Onze wandeltocht volgde twee dagen (2 en 5) een stukje van de doorgaande Europese lange afstandswandeling E4, die op Kreta door de Griekse Berg- en Klimvereniging is uitgezet. De hele route over Kreta beslaat (in verschillende varianten) zo'n 320 km. Meer dan 50 pieken zijn hoger dan 2.000 meter: ze kunnen in de zee eindigen en worden door indrukwekkende kloven gesneden. Reken maar 3 weken om de hele route af te leggen.

De E4 begint op Kreta in Kastelli Kissamou: het gaat van noord naar zuid om naar het Chrysoskalitsa-klooster en Elafonisi te komen; Dan oost naar Sougia. Op dit punt splitst het in tweeŽn. De zuidelijke tak loopt meer langs de kust, en de noordelijke loopt omhoog in het indrukwekkende bergketen (de zuidelijke flanken van de Witte Bergen). Beide ontmoeten elkaar op het Omalo plateau. Daarna doorkruist de E4 de Witte Bergen tot aan het Askyfou plateau. Dan gaat het weer zuidwaarts: na de kloof van Imbros komt het weer in de zuidelijke tak bij Komitades, dichtbij Frangokastello. Van Imbros gaat een andere sector door de oostelijke flanken van de Witte Bergen naar Kallikratis en Asi Gonia, om in Argyroupolis aan de grens van Rethymnon te komen.
Iedereen die de noordweg in het bijzonder, maar ook delen van het zuiden, neemt, moet goed voorbereid zijn voor de lange stukken op hoge hoogte - zonder sporen van leven, of schaduw in de zomer. Maar ze behoren wel tot de meest indrukwekkende bergketens in Europa - hier overgroeid met vegetatie, daar blote en strakke.
Bron en verdere informatie: Verken de E4 op Kreta. Hier worden ook 91 (soms maar korte) trajecten van de E4 op Kreta nader beschreven en toegelicht, meestal eenvoudig maar soms ook zwaardere stukken of (in de winter) niet te doen.
De trajecten die wij gelopen hebben: E4.07 - Paleochora - Lissos en ?4.08 Lissos - Sougia, onze wandeldag 2; E4.12 - Agia Roumeli - Pavlos en E4.13 - Pavlos - Loutro onze wandeldag 5.

Andere links over Kreta

  • Uitgebreide informatie bij Wikipedia.
  • Beklimming door Sandra en Marko van de Gigilos (1.974 m), boven de Samariakloof.
Thuispagina > Tochten per gebied > Kreta

Copyright © Jaap van der Veen  |  Disclaimer | Reageren