Afbeelding
 
Dit jaar doe ik mee aan de vreemde voettocht door de Pindos van de NKBV. Er zijn nog een aantal plaatsen vrij. Vandaar deze 'reclamepagina'. Afbeelding
Thuispagina
Pindos
Het gebied
De tocht
Tochtzwaarte
Deelnemerseisen
Eten en slapen
Het weer
Uitrusting
Planning
Oefenweekend
Tochtleiders
Kosten e.d.
Meer informatie
NKBV
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Vreemde voettocht in de Pindos

15 daagse trektocht 3 t/m 17 juni 2000

De trektocht in de Pindos is al bijna een klassieker onder de vreemde voettochten. Ook dit jaar biedt de NKBV deze beproefde tocht weer aan in de vroege zomer. Er is immers geen mooiere tijd om Griekenland te bezoeken dan de periode mei-juni. De bloemenweelde bereikt dan haar hoogtepunt en het fonkelende sneeuwdek waarmee de bergtoppen nog zijn bekroond geeft het landschap een extra wilde dimensie.

Afbeelding

Het gebied
In Noord Griekenland ligt het bergachtige Macedonië. Hier vinden we de Pindos met z'n we loodrechte rotswanden die hoog uitsteken boven de kristalheldere bergbeken, en donkere bossen waar nog wolven, lynxen en beren leven. Nog niet zo lang geleden vormden ze nog een bedreiging voor mens en vee, nu is het andersom. Zonder nationale parken zouden ze zich niet kunnen handhaven tegen de opdringende beschaving. De eeuwenoude dorpjes met fraaie boogbruggetjes zijn helemaal in harmonie met de overweldigende natuur. Sommige dorpjes zijn onderling alleen maar verbonden door ezelspaden waarmee het isolement van de Pindos nog sterker wordt geaccentueerd. Over traptreden en langs oude ezelspaden zoeken we de verbindingen tussen de dorpjes weer op. Dwalend over bergpassen, langs Byzantijnse kloosters en andere overblijfselen van oude beschavingen ontdekken we een eeuwen oude cultuur waarvoor je niet helemaal naar de Himalaya hoeft te gaan. 's Avonds staan onze tenten op een mooi bergweitje, een enkele keer staan we gezellig onder oude platanen vlak bij een waterbron aan de rand van het dorp. De bevolking is vriendelijk en behulpzaam, we zullen dit meerdere keren ervaren.
Tot 700 meter hoogte heerst een mediterraan klimaat met een aangename temperatuur, hoog in de bergen kan het soms koud zijn met hevige rukwinden, maar het kan ook rustig en ongekend mooi zijn met vergezichten over tientallen kilometers.

Afbeelding

De tocht
We landen op Korfoe en nemen hier voor de eerste nacht een hotelletje. De volgende ochten nemen we de boot naar Igoumenitsa op het Griekse vasteland. Van hieruit gaan we met de bus en vervolgens per taxi naar Monodendri aan het begin van de Vikos kloof. Hier begint onze tocht. We maken een 12-daagse trektocht door een fascinerend landschap met schitterende oude dorpjes, eeuwen oude paadjes, sierlijke boog-bruggen, en fraaie vergezichten. We trekken over bergpassen en door diepe dalen en beklimmen (als de omstandigheden het toelaten) enkele toppen. In de dorpjes bezoeken we zo nu en dan een koffiehuis om een pauze te houden of te lunchen. We lopen in een rustig tempo en om alle impressies te verwerken nemen we de Griekse gewoonte om siësta te houden over. De middagpauze zal daarom royaal zijn, zo'n 1½ tot 2 uur. De keren dat we 's avonds in een restaurantje eten, zullen we in de buurt van een dorp kamperen, zodat we in het plaatselijke restaurant de Griekse keuken leren waarderen. Als we tijdens de trektocht ver van de bewoonde wereld zitten koken we zelf onze meegebrachte lichtgewicht maattijden. Zo nu en dan kunnen we deze aanvullen met plaatselijk, vers gekochte, ingrediënten of een fles wijn. Degene die het echte Noord Griekenland wil beleven is van harte uitgenodigd om mee te gaan.

Afbeelding

Zwaarte van de tocht
We houden een kampeertrektocht. Dit houdt in dat je dagelijks 5 tot 7 uur met volle bepakking loopt. Een enkele keer houden we een dagtocht zonder bepakking. De bagage hoeft niet al te zwaar te zijn, want we hebben zo nu en dan gelegenheid om in een restaurantjes te eten. Zo kunnen we het rugzakgewicht beperken. Afhankelijk van je persoonlijke bagage en je draagkracht zal het gewicht van je rugzak tussen de 16 en 22 kg liggen. Houdt hier wel goed rekening mee!

Deelnemerseisen
Natuurlijk is een goede conditie en enige ervaring met trektochten in de bergen een vereiste. Bovendien moet je het niet erg vinden om met een zware rugzak in de bergen te lopen en hoogtes te overwinnen tot zo'n 1000m per dag. Hoewel deze tocht niet zo heel erg zwaar zal zijn, is het is belangrijk dat iedereen goed om kan gaan met eventuele onverwachte tegenslagen zoals blessures, langer lopen dan voorzien, zwaar terrein, en slechte weersomstandigheden. Het is hierdoor altijd mogelijk dat er tijdens de tocht geïmproviseerd moet worden, dit vraagt een flexibele instelling van de deelnemers. Daarom worden er eisen gesteld aan zowel de fysieke- en mentale conditie en de uitrusting van iedereen. Op het oefen/kennismakings weekend zal dit dan ook aan de orde komen.

Afbeelding

Eten en slapen
We overnachten in onze tenten, meestal in de bergen maar soms ook in de buurt van een dorpje. Een enkele keer overnachten we in een hotel. Tijdens de tocht eten we meestal ons zelf meegebrachte eten. Voor de afwisseling zullen we ook een aantal keer in restaurants de lokale keuken proberen.

Het weer
Het weer is overdag over het algemeen aangenaam met temperaturen van iets onder de twintig graden. In de dalen is het wat warmer, op de hoogvlaktes is het wat frisser. Op de passen en topjes kan nog sneeuw liggen. In de nacht kan de temperatuur tot omstreeks het nulpunt dalen.

Uitrusting
We lopen in de bergen, dus een paar goed ingelopen middelzware bergschoenen zijn noodzakelijk. Omdat het 's nachts kan vriezen, is een goede slaapzak tot circa -5°C nodig. Voor vertrek ontvang je nog een uitgebreide paklijst. Tijdens het kennismakingsweekend bespreken we deze, en regelen we ook de mee te nemen tenten. De kookuitrusting, en een uitgebreide EHBO-set wordt door de tochtleiding verzorgd. Verder kun je bij vragen natuurlijk altijd even bellen met de tochtleiders.

Afbeelding

Globale planning
De planning is onder voorbehoud. We zullen deze planning in principe aanhouden, maar kleine wijzigingen blijven mogelijk. Het is tijdens de tocht bijna niet te voorkomen dat we soms van het dagschema moeten afwijken, waardoor een dagetappe wat langer of korter uit kan vallen.

  1. Vlucht naar Corfu.
  2. We nemen met de boot naar Igoumenitsa waar we de bus naar Ioannina nemen. Per taxi gaan we verder naar Monodendri.
  3. Trektocht door de Vikos kloof naar de Voidhomatis bron.
  4. Trektocht naar Micro Papingo. 's middags maken we een rondwandeling.
  5. Trektocht naar de Astraka pas. 's middags trekken we verder naar het Drakenmeer.
  6. Kamp verplaatsen naar de voet van de Gamilla.
  7. Over de Karteros pas naar het dorp Vrisokhori.
  8. Vanuit Vrisokhori trekken we verder naar Paleoselli, waar we op een klein weitje slapen. We eten 's avonds in een restaurant.
  9. We trekken naar het drakenmeer onder de top van de Smolikas.
  10. We trekken via de top van de Smolikas richting Samarina. Na het oversteken van een pas komen we bij een prachtige kampeerplek.
  11. We trekken verder naar Samarina.
  12. Vandaag gaan we op weg naar Dhistrato. Onderweg nemen we een bad in de rivier.
  13. We trekken van Dhistrato naar Phades. We gaan met de bus naar Konitsa, of naar het Meteora klooster.
  14. 's middags maken we een tochtje naar het Stomia (of Meteora ) klooster. 's avonds eten we in een restaurantje.
  15. Met bus en boot komen we uiteindelijk in Corfu. Terugvlucht Nederland.

Oefenweekend
Voor de tocht houden we een oefenweekend. We trekken dan een weekend lang met rugzak en tent door de Ardennen. Het weekend is van vrijdag avond 7 april tot en met zondag 9 april. Nadere gegevens hierover ontvang je na aanmelding.

Afbeelding

Tochtleiders
Voor meer informatie over de tocht kun je altijd kontakt opnemen met de tochtleiders: Arnoud ten Haaft en Jeanette de Wit: 020 - 419 4461, of via e-mail: arnoud-2@dds.nl.

Kosten en overige gegevens
De kosten van de tocht bedragen f 1860,-.
In deze reissom zijn alle kosten zoals die van vervoer, onderdak en maaltijden tijdens de trektochten inbegrepen (inclusief restaurants). Niet inbegrepen zijn echter de drankjes in restaurants en taveernes.
We vliegen op Korfoe. Vertrekdatum 3 juni, terugkomst 17 juni.
Aantal deelnemers: 8-10
Kennismakingsweekend: 8-9 april
NKBV Tocht code: 1809.
Voor deze reis zijn de VAR, SGR, en NKBV reisvoorwaarden van toepassing.

Meer informatie
Literatuur, kaarten en links:

  • Lonely Planet: Trekking in Greece
  • OP PAD, april/mei 1992
  • Een aardige site met de beschrijving van een tocht in het Pindos gebergte vindt je op: bergsport.com
  • Van ons wandelgebied zijn topografische kaarten op schaal 1:50.000 voorhanden. We gebruiken er zeven. De kaarten zijn genummerd van 55 t/m 61. Deze kaarten zijn bij de diverse gespecialiseerde reis-boekhandels verkrijgbaar.

Afbeelding
Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging
Postadres: Postbus 225, 3440 AE Woerden.
Tel. 0348 - 409 521, fax 0348 - 409 534. Email zp@nkbv.nl

Afbeelding

Tekst: Arnoud ten Haaft/Jeanette de Wit. Copyright ©2000 NKBV
Fotomateriaal beschikbaar gesteld door Henk Moorman en Ellen Timmer.
Layout pagina: Jaap van der Veen.