Afbeelding  
 


Thuispagina
Tochten per gebied
Zoeken
Reageren
stubai    
Beginpagina

Overzichtskaart
Routekaart
Loopschema
Hutten

Panorama 1
Panorama 2
Panorama 3
Panorama 4
Panorama 5
Panorama 6
Panorama 7
Panorama 8
Panorama 9
Panorama 10
Panorama 11
Panorama 12
Panorama 13
Panorama 14
Panorama 15
Panorama 16
Panorama 17
Panorama 18
Panorama 19
Panorama 20

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Huttentocht in de Stubaier Alpen

[ Stubaier Höhenweg |  Onze route |  Meer info |  Links ]

Een hoog alpine huttentrektocht met prachtige vergezichten in de Stubaier Alpen, een sterk vergletscherd berggebied in Tirol. Het Stubaital is behoorlijk groot, breed en lang met als grootste plaatsen Neustift en Fulpmes. Het gebied is van oudsher toeristisch heel bekend, en zeer geschikt voor het maken van huttentochten. Veel van de hutten hier hebben hun 100-jarig jubileum al gevierd.
We kwamen langs veel meertjes, boven ons wit-grijze gletschers, onder ons het groene dal. De tocht liep grotendeels over oergesteente met soms grote vlakke platen, dat de centrale Alpen kenmerkt. Regelmatig waren er steile en/of met vochtig weer gladde stukjes die met staaldraad gezekerde werden. In het oosten van de bergketen ligt ook kalksteengebergte, hier kwamen we op het eind van de tocht (bij de Innsbrucker hütte).


Grünau see met gelijknamige gletscher op de achtergrond (dag 4)

Stubaier Höhenweg
In dit deel van de centrale Alpen zijn veel mogelijkheden voor het maken van verschillende soorten tochten. De Stubaier Höhenweg is een klassieke alpine huttentocht en loopt in 9 etappes rond het Stubaital en doet daarbij 8 hutten aan. De meeste hutten liggen redelijk dicht bij elkaar. De route komt niet op de gletschers, is goed onderhouden en uitstekend gemarkeerd. Zij begint met een klim vanuit Fulpmess naar de Starkenburger Hütte en eindigt met de afdaling van de Innsbrucker Hütte naar Neder (Neustift). Het is grotendeels een middelzware route (goed in ongelijk terrein kunnen lopen en geen last van hoogtevrees hebben), deze trajecten zijn in het onderstaande kaartje met een rood cijfer aangegeven. De makkelijke trajecten zijn in blauw en de moeilijke trajecten zijn in zwart genummerd (alleen voor geoefende alpinisten).
Er zijn ook diverse topbeklimmingen vanuit de route aangegeven: 23 naar de Rinnenspitze, 25 naar de Oostelijke Knotespitze, 31 Wilde Freiger, 33 Innere Wetterspitze en 35 begint met een beklimming van de Habicht (allen zwart genummerd).
(Bron: Trekking im Stubai, Rother Wanderführer).


Route van de Stubaier Höhenweg, onze variant is met de streepjeslijn aangegeven

Onze route
Wij maakten onze trektocht eind juli 2017 en volgden grotendeels de Stubaier Höhenweg. Wij begonnen met een klim vanaf de Mutterberg Alm aan het einde van het Stubai dal naar de Dresdner Hütte, de 4e van de 8 hutten van de hele Stubaire Höhenweg. Het traject van de Bremer Hütte naar de Innsbrucker hütte is een lange etappe de Höhenweg, die alleen met stabiel weer wordt aangeraden. Inplaats van dit traject namen we een variant via het Schnitztal. Deze aanpassingen zijn in met de roze stippellijn in het kaartje aangegeven, zie voor onze route in vogelvlucht perspectief de routekaart.
In het loopschema zijn de minimaal benodigde looptijden aangegeven en de overnachtingsplekken waar tijdens de tocht van gebruik is gemaakt.


Afdaling naar de alm onder de Grünausee (dag 4)

Meer info over de tocht
Verder zijn op deze webplek 20 panoramafoto's te zien, een waardering van de bezochte hutten en een overzichtskaart van het gebied.
Via Google Earth (mits op je apparaat geïnstalleerd) kan je bijvoorbeeld de Stubaier Alpen nader bekijken. Bijvoorbeeld via een rondvlucht boven de Wilder Pfaff (3.458 m) en de Habicht (3.277 m).

Te gebruiken kaarten: Stubaier Alpen, Hochstubai (Alpenvereinskarte 31/1, 1:25.000) en Stubaier Alpen (Kompass kaart 83, 1:50.000).


Wolken boven de Daunkogl gletscher (dag 3)

Links over Stubai

Thuispagina > Tochten per gebied > Stubai

Copyright © Jaap van der Veen  |  Disclaimer | Reageren