Afbeelding  
 


Thuispagina
Tochten per gebied
Zoeken
Reageren
Haute Route     

Chamonix-Zermatt
Beginpagina
Reisverslag
Routekaart
Loopschema
  Variant
Google kaarten
Hutten
Panorama 1
Panorama 2
Panorama 3
Panorama 4
Panorama 5
Panorama 6
Panorama 7
Panorama 8
Panorama 9
Panorama 10
Panorama 11
Panorama 12
Panorama 13
Panorama 14
Panorama 15
Panorama 16
Panorama 17
Panorama 18
Panorama 19
Panorama 20

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Haute Route: Chamonix - Zermatt

Een klassieke huttentrektocht over de gletsjers in Wallis, langs beroemde 4.000-ers als de Mont Blanc, Grand Combin, Dent Blanche en Matterhorn. De route loopt over (soms steile) gletsjers met de nodige spleten, korte rotspassages en soms ongebaand terrein (blokken/puin). Van oorsprong (eind 19e eeuw) eigenlijk een tourskitocht, maar al sinds jaren ook een populaire, maar wel zware en technisch soms lastige voettocht.

De tocht in het kort
We verzamelden in het plaatsje Le Tour, ongeveer 9 km ten noorden van Chamonix. Vandaar liepen we in tien dagen naar Zermatt. Eerst staken we het noordelijke deel van het Mont Blanc massief over, via het Plateau van Trient. Daarna een afdaling naar Val d'Entrremont, via Champex met de bus naar Bourge St Pierre, vanwaar we het massief van de Gran Combin op gingen. Zo verder door het hooggebergte van Wallis, met een beklimming van de Pigne d'Arolla (3.772 m) en de Tête Blanche (3.707 m) vanwaar we al goed zicht hadden op de Matterhorn. Tot slot de afdaling naar Zermatt. De hutten die we onderweg aandeden lagen bijna allemaal boven de 2.500 m, en vier zelfs boven de 3.000 m. Met recht een Haute Route dus.

Via Google Earth kan je een rondvlucht maken boven de hoogste punten die we beklommen hebben: de Aiguille du Tour in het Mont BLanc massief en de Pigne d'Arolla en de Tête Blanche in Wallis.

Wat vindt je op deze webplek?
Een verslag van onze tocht met foto's, en 19 panoramafoto's.
Er wordt ook een overzicht van de gelopen route gegeven, met routekaart en loopschema met de minimaal benodigde looptijden en de hutten waar we overnacht hebben.
Bij het overzicht van de hutten wordt ook een waardering per hut gegeven.
Het is de tocht op de grootste gemiddelde hoogte die op deze website getoond wordt, zie ook de vergelijkende grafiek van de verschillende tochten.

 Er is ook een variant van de Haute route door Wallis zonder gletsjers (van Chable naar St. Niklaus) die de gletsjers mijdt maar er wel uitzicht op biedt. Hij heeft 7 etappes, met veel klimmen en dalen maar zonder touw of pickel.

Links

  • Een beschrijving van de Haute Route per ski door Jeroen Offermans.
  • Een uitstapje vanaf de Haute Route (Cabane de Chanrion) richting Italië, die de gletsjers vermijdt biedt de Tour de Mont Gelé.
 
Thuispagina > Tochten per gebied > Chamonix-Zermatt

Copyright © Jaap van der Veen  |  Disclaimer | Reageren