Afbeelding  
 


Thuispagina
Tochten per gebied
Zoeken
Reageren
Berner Oberland     
Beginpagina

Routekaart
Loopschema
Google kaarten
Hutten
Panorama 1
Panorama 2
Panorama 3
Panorama 4
Panorama 5
Panorama 6
Panorama 7
Panorama 8
Panorama 9
Panorama 10
Panorama 11
Panorama 12
Panorama 13
Panorama 14
Panorama 15
Panorama 16
Panorama 17
Panorama 18
Panorama 19
Panorama 20
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Berner Oberland: Blik op de Jungfrau

Een uitdagende trektocht van Adelboden naar Lauterbrunnen, over de flanken van hoofdkam in het Berner Oberland. We volgen de hoge toppen van de Berner Alpen van west naar oost, door een afwisselend landschap van steile rotswanden, almen en besneeuwde toppen. Er zitten wat klauterstukjes in (tweedegraads klimmen), die gezekerd zijn met kabels en soms maken we gebruik van ladders. De laatste dagen hebben we steeds zicht op de Jungfrau, Mönch en Eiger.

Wereld erfgoed
Deze toppen vormen de noordelijke grens van de Aletschgletsjer, de grootste gletsjer van de Alpen. Onze tocht gaat helemaal door het gebied rond de Aletschgletsjer dat sinds 2001 door de Unesco beschermd is als wereld erfgoed, met vele vierduizenders en zeldzame planten en dieren (540 km2). Voor meer info zie Unesco: Swiss Alps Jungfrau-Aletsch.

De tocht in het kort
De tocht werd georganiseerd door de NKBV (augustus 2014). We beginnen in Adelboden (1.348 m), met een mooie dagtochten om in te lopen. Dan vertrekken we richting Doldenhorn (3.643 m). De eerste dag klimmen we naar de Lohnerhütte (2.171 m), waarbij we onze eerste ladders en een klauterstukje tegen komen. De volgende dag gaan we via de Bundergrat (2.411 m) naar het Kandersteg dal, een lange afdaling naar 1.100 m.

Vanuit Kandersteg gaat het weer omhoog door een mooi bos naar de Doldenhornhütte. Vanaf de hut kan je de Oeschinensee (1.578 m) al zien liggen, een schitterend mooi natuurlijk meer waar de route de volgende dag langs komt op weg naar de volgende pas: de Hohtürli met de Blümlisalp hütte (2.834 m).
Via een lange trap gaan we omlaag naar het Obere Bundalp, maar bij het Oberloch gaan we door de flank van de Schwartzhorngrat door naar de puin en gruis hellingen van de Gamchigletsjer, waar we via een lange ladder vanaf dalen en weer omhoog klimmen naar de Gspaltenhornhütte.
Op weg naar de Sefinenfurga kan je de Vordere Butlasse (3.063 m) beklimmen, met een schitterend zicht op de besneeuwde toppen van de Jungfrau, Mönch en Eiger, en aan de andere kant het Blümlisalp massief. Je moet wel door een lastige klauterpassage (veel losse steen). Vanaf de Sefinenfurga heb je ook al een mooi zicht, dus de beklimming kan je eventueel overslaan. Daarna dalen we af naar het Sefinental en de mooi gelegen Rotstockhütte.
De laatste dag buigt het pad af naar het noorden en lopen we lang over almen met zicht op het Jungfraumassief, om bij Grütschalp (1.488 m) af te dalen naar Lauterbrunnen (797 m, dat kan ook via de kabelbaan). Onderweg passeren we Mürren, ons niet bewust van de Mürrenbachfall, de hoogste waterval van Zwitserland die hier 417 meter naar beneden stort.

Meer informatie over de tocht
Om te beginnen kan je op deze webplek 20 panoramafoto's bekijken. Verder een samenvatting van de route met routekaart en loopschema met de minimaal benodigde looptijden en de hutten waar de tocht gebruik van maakt. Wegens slecht weer hebben wij een hut zelf niet gebruikt maar een eerder gelegen hotel. Bij het overzicht van de hutten wordt ook een waardering per hut gegeven.

Bekijk de belangrijkste toppen via Google Earth
Je kan via Google Earth het gebied prachtig bekijken. Voor het gemak hieronder links naar rondvluchten boven drie toppen, in het begin, halverwege en op het eind van de tocht:

  • Tour Doldenhorn (zelf niet beklommen)
  • Tour Bütlasse (ik heb de nabij gelegen Vordere Büttlasse beklommen, die 130 m lager is maar wel een mooi overzicht van het bezochte gebied geeft)
  • Tour Jungfrau (zelf niet beklommen)
Links naar andere tochtbeschrijvingen in Berner Oberland
  • Traject Leukerbad - Blümlisalphütte - Mürren, Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA", door C.P.J. Aerssens (2002).
  • Bärentrek, 9-daagse trektocht van Innertkichen naar Kandersteg, door Hans Wortel (2005). De laatste dagen gaan over hetzelfde traject dat wij liepen, maar in de omgekeerde richting.
 
Thuispagina > Tochten per gebied > Berner Oberland

Copyright © Jaap van der Veen  |  Disclaimer | Reageren