Afbeelding  
 


Thuispagina
Tochten per gebied
Zoeken
Reageren
AlbaniŽ    
Beginpagina

Reisverslag
Google Earth kaart
Overzichtskaart
Route week 1
Theth vallei
Route week 2
Loopschema

Panorama 1
Panorama 2
Panorama 3
Panorama 4
Panorama 5
Panorama 6
Panorama 7
Panorama 8
Panorama 9
Panorama 10
Panorama 11
Panorama 12
Panorama 13
Panorama 14
Panorama 15
Panorama 16
Panorama 17
Panorama 18
Panorama 19
Panorama 20

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Vreemde voettocht in Noord AlbaniŽ

[ Natuurpark |  Tocht in 't kort |  Reisverslag en meer info |  Google Earth ]

Een kampeertrektocht in de noordelijke Albanese Alpen, op de grens met Montenegro en Kosovo. De kalkstenen bergen reiken tot een hoogte van 2.700 m en vormen steile rotswanden veelal bedekt met bossen. We liepen vaak langs de bergruggen en kampeerden op hoog gelegen bergweiden, om af en toe weer in een lager dal uit te komen waar we de tenten in een dorpje bij een lodge konden opzetten. In dit relatief weinig bezocht gebied lijkt de tijd te hebben stil gestaan. De gastvrije herders waar we overnachtten zorgden ook voor het vervoer van onze bagage met hun muildieren en ezels.


Ontsluiting van het gebied via de pas bij Rraspe

Natuurparken
Centraal in het gebied liggen de nationale parken van Theth en ValbonŽ.
Het Nationaal park Theth werd opgericht in 1966 en beslaat 26,3 vierkante kilometer rond het dorp Theth. Het landschap bestaat uit bergen (Radoines (2570 m), Arapit (2217 m), PaplukŽs (2569 m), AlisŽ (2471 m)), bossen (beuk, Bosnische den, Macedonische den, grove den) en valleien.


De Jezerca (2.694 m) ligt centraal in het gebied

Het Nationaal park VolbonŽdal werd opgericht in 1996 en beslaat 80 vierkante kilometer rond de dorpen Dragobi, ValbonŽ, Cerem en Rragam. Het landschap bestaat uit bergen, bossen (beuk, Bosnische den, Macedonische den, grove den, en valleien. Het nationaal park beschermt het bovenste deel van het ValbonŽdal. Het begint op 220 m hoogte bij de Shtrejti-kloof en loopt tot de hoogste piek Jezerca (2694 m).

De tocht in het kort
De tocht werd georganiseerd door de NKBV (juli 2016), met hulp van locale gidsen. Vanuit Podgorica (Montenegro) reden we naar het Albanese deel van het Shkoder meer, en van daaruit naar het noorden de bergen in langs de grens met Montenegro. Daar begon onze trektocht.

In de eerste week trokken we door het minst bezochte gebied ten noordwesten van de Theth vallei. We kampeerden bij boeren die in de zomer hun vee vanuit dorpjes omhoog in de bergen brengen. Ze hebben vaak ook ťťn of twee muildieren om vracht te vervoeren, in ons geval onze bagage die dan naar de volgende alm werd gebracht. Kennelijk was dit de eerste tocht die zo georganiseerd werd, want op elke plek was de ontvangst weer anders. Bij de ene overnachtingsplek slachte de boer zelfs een schaap voor ons en konden we de overvloedige maaltijd bij lange na niet op krijgen. Op een andere plek bleef de boerenfamilie veel meer op de achtergrond en moest onze locale gids zelf een simpele pasta maaltijd in elkaar zetten.
Zie de routekaart van week 1.

In Theth aangekomen hielden we een rustdag. Dit ligt in een prachtige vallei, gelegen tegen het bergmassief van de Maja JezercŽ (op 1 na hoogste berg van AlbaniŽ). Zie het panorama van de Theth Vallei met de ingetekende route. Er zijn veel kleine hotelletjes die inspelen op het ontluikend toerisme.
Het dorp wordt beschreven in 'De herberg met het hoefijzer' van A. den Doolaard. De houten brug over de Grunas canyon die we over gingen komt ook in het boek voor, net als de 'bloedwraaktoren'. Tijdens zijn tocht door de Noord-Albanese Alpen (1934) maakte hij van dichtbij kennis met dit verschijnsel; de gewapende mannen die hij in de bergen tegenkomt, op de vlucht voor de gendarmes, de versterkte woontorens waarin angstige mensen schuilen voor de bloedwraak.

De tweede week volgden we grotendeels de route die bekend staat als The Peaks of the Balkans trail. Via de Valbona vallei liepen we naar het noorden, door het grensgebied van AlbaniŽ, Kosovo en Montenegro. De route doet kleine dorpjes met eenvoudige hotelletjes waar je gastvrij ontvangen wordt. Wij hebben ook hier meestal gekampeerd. Soms was er weinig plek voor onze groep van 14 personen inclusief gidsen en sliep een deel van de groep bij de mensen binnen. Het meeste bagagevervoer en de transfers vonden hier plaats met kleine busjes, waarmee we ook (via Plav) terug reden naar Podgorica.
Zie de routekaart van week 2.

Reisverslag en meer informatie
Er is ook een uitgebreider reisverslag per dag, een overzichtskaart met (verwijzingen naar) routekaarten van week 1, week 2 en de Theth vallei, een kaart van het gebied via Google Earth. De gelopen route in week 1 is via de gps-tracks in Google Earth weergegeven (met dank aan Susan), die van week 2 is zelf ingetekend.
Uiteraard is er een loopschema met de minimaal benodigde looptijden en de overnachtingsplekken waar tijdens de tocht van gebruik is gemaakt.

Tenslotte zijn er 20 panoramafoto's.

Bekijk het via Google Earth
Je kan ook dit gebied prachtig via Google Earth bekijken (mits op je apparaat geÔnstalleerd). Maak bijvoorbeeld een rondvlucht boven:
  • Zeer centraal ligt de Jezerca (2.694 m), de hoogste berg in het gebied. De vlucht rond deze berg laat het gebied waar we gelopen hebben in omgekeerde volgorde zien: naar het noorden de vallei richting Plav in Montenegro (dag ), in oostelijke richting de vallei van Valbona(dag 10, 9 en 8), in het zuiden de overgang naar de Theth vallei (dag 6) en tenslotte westelijk de Pejes pas waarachter de vallei van Dobraces (dag 5 en 4).
  • Rosni (2.524 m), een top in Montenegro die zicht biedt op het Valbonadal en de route naar Cerem en verder (dag 6 - 8).
Links over AlbaniŽ
  • Uitgebreide informatie bij Wikipedia (hierboven ook genoemd).
  • Een voor mij herkenbaar reisverslag van een trektocht door dit deel van AlbaniŽ: Armoede en gastvrijheid in AlbaniŽ door Debbie Sanders.
  • Nog een uitgebreid reisverslag van de : Peak of the Balkans trail door Ronald van Remmen.
  • Paul Wennekes heeft aardige reisboeken over AlbaniŽ en Montenegro geschreven.
  • Leuk om te lezen is de website over A. den Doolaard, wiens 'Herberg met het hoefijzer' gebaseerd was op zijn verblijf in dit gebied.
  • Een interessant project is de Via Dinarica, een lange afstandsroute door de Alpen van de Balkan die nog volop in ontwikkeling is. Mooie website ondersteund (onder meer met prachtige kaarten en veel praktische informatie) door National Geografic.

 
Thuispagina > Tochten per gebied > AlbaniŽ

Copyright © Jaap van der Veen  |  Disclaimer | Reageren