Afbeelding
 

Thuispagina
Gebieden
Zoeken
Bulgarije
Beginpagina
Gebiedsinformatie

Voettocht
Panorama 1
Panorama 2
Panorama 3
Panorama 4
Panorama 5
Panorama 6
Panorama 7
Panorama 8
Panorama 9
Panorama 10
Panorama 11
Panorama 12
Wandelschema
Overzichtskaart
Routekaart
Terreinkaart

Tocht Eric Suyten
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Gebiedsinformatie Rila- en Pirin-gebergte

[ Natuur | Historie | Lange afstandsroute E4 | Klimaat | Praktische informatie | Verdere bronnen ]

De bergen
Gemiddeld ligt Bulgarije 470 m boven de zeespiegel. Echt hooggebergte treft u echter alleen aan in het westen en dan vooral in het Rila- en Pirin-gebergte. Het Rila gebergte is geologisch gezien een oud gebergte. Duidelijk alpine in de hoge delen, de lage stukken begroeid met dichte dennen- en eikenbossen. De hoogste berg is de Moesola (2.925 m), de hoogste van de hele Balkan.
Het Pirin gebergte is geologisch gezien jonger, grilliger, met grotere hoogte verschillen. De topper is de Vihren met 2.914 m.
Een deel van het gebergte bestaat uit hard graniet en gneiss (met name rond de Mt Vihren). Ook is er lokaal kalkgesteente met karstverschijnselen, rivieren verdwijnen en stromen weer uit aan de voet van het gebergte. Verder is er zandsteen, met name rond het Rozhen klooster zijn mooie, ver geerodeerde mergel/zandsteen gebieden. Hier heeft men in het verleden hele woningen in de rotsen uitgehakt, en er zijn spectaculaire erosiegeulen van 50 m diep.
In het hooggebergte kan zelfs tot diep in de zomer nog sneeuw op de toppen liggen. De rest van het land kent veel middelgebergte met toppen tot net iets boven de 1000 meter.


Klik op de foto voor de panorama-versie

Natuur
Het betreft de bergen die van Sofia in het noorden en de Griekse grens in het zuiden lopen. Het is een afwisselend gebied dat nog weinig door west-europeanen wordt bezocht. Een groot deel van de bergen is beschermd als nationaal park, tevens opgenomen op de wereld erfgoed lijst.
Hier komen de grootste wolven- en berenpopulaties voor van Europa (de kans om die te zien is overigens zeer klein). Het is een landklimaat: koude winters en hete zomers. In mei bloeien voorop planten, met veel orchideeen. Ook Mediterrane zangvogels als bijeneters en de hop komen voor, maar ook vogels als de zwarte ooievaar.
Verder veel soorten roofvogels zoals aasgier, vale gier, lammergier en monniksgier, en slangenarend, slechtvalk, steenarend en keizersarend. Mogelijk is het grote aantal roofvogels te verklaren door het grote aantal amfibiën en reptielen dat hier voorkomt, bijna 40 soorten! Ten westen van het Pirin gebergte ligt een slangenreservaat.

Historie
Deze streek is al heel lang bewoond: de eerste vonsten van jagers en verzamelaars dateren van meer dan 100.000 jaar geleden. Zo'n 8.000 jaar geleden kwamen vanuit Mesopothamie en Anatolie landbouwers aan en 4.000 jaar later bewerkten hier de Thraciers hun beroemde goud. De Traciërs vermengden zich daarna met de Grieken en Romeinen, het Byzantijnse rijk. Het Byzantijnse rijk (681 na Chr) werd in de 13e eeuw door de Turken veroverd en zij hebben het eeuwenlang bezet (tot 1920).
Bulgarije telt in totaal 7 miljoen inwoners waarvan 78% christelijk is (vooral Bulgaars-Orthodox, 2011). De vele kerken en kloosters getuigen dat deze godsdienst nog steeds leeft, al is het kerkbezoek sterk terug gelopen. Ook heeft zij de grootste moslim-minderheid in de Europese Unie, te weten 10%. De meeste inwoners zijn etnische Bulgaren (85%), verder zijn Bulgaarse Turken (9%) en Roma (5%) grote groepen.

Deze streek moet het grotendeels nog hebben van de veeteelt op alpenweiden, en het verbouwen van tabak, graan en tuinbouw. Bansko is de grootste plaats en centrum voor het (berg- en wintersport) toerisme.

Route van de E4
Vanuit Sofia gaat de E4 het Vitosa gebergte in. Het eerste deel kan ook per kabelbaan worden afgelegd (tot Aleko 1.250 m). De route volgt de kam (hoogste punt 2.290 m met een mooi uitzicht op Sofia). Hier ligt het eerste Nationale park.
Dan daalt ze via de bossen naar Orlekow (1.200 m), passeert bij Klisura een autoweg en klimt omhoog in het Rilamassief, langs een aantal meertjes die boven de boomgrens liggen.
Ze volgt ze de kam, waar de Maljovia (2.730 m) ver boven het Rilaklooster (1.100 m) uit torent. Je kan vervolgens naar het klooster afdalen, of de kam vervolgen naar het Circus Ribni Ezera. De route blijft de kam boven de boomgrens volgen en daalt tenslotte af naar de Predelpas dat de overgang vormt naar het Piringebergte. Hier gaat de route over de Vihren (2.914 m, de op een na hoogste berg van de Balkan) en daalt tenslotte weer met een wijde boog om Pirin heen af naar het plaatsje Petrovo.
Het Nationale Park van Pirin ligt in het noorden van het gebergte en is in 1962 ingesteld. Het is voortdurend uitgebreid tot de circa 40.000 ha die het nu omvat, met als hoogste punt de Vihren en als laagste Bansko. Het gebied wordt veel bezocht.

Klimaat
Het klimaat in Bulgarije is aangenaam. In de zomer is het in het binnenland erg heet, maar in de bergen kunt u dan uitstekend wandelen. Het regent zelden, behalve in het vroege voorjaar. In de winter en het voorjaar ligt er in het (middel)hoge gebergte veel sneeuw, en moet men beducht zijn op lawinegevaar.

Afbeelding

Praktische informatie
Bulgaars is een slavische taal en voor ons lastig te leren. Bovendien is het schrift afwijkend (cyrillisch alfabet). Weinig Bulgaren in het binnenland spreken Duits of Engels. Het is sterk aan te raden het cyrillisch alfabet en een aantal woorden Bulgaars te leren.
De munteenheid is de lev (ongeveer een halve euro). Wisselen op de zwarte markt is niet aan te bevelen, banken bieden vaak een betere prijs. Traveller cheques en creditcards worden in de grotere hotels en restaurants geaccepteerd, in de grotere plaatsen kan je pinnen. Naar Nederlandse begrippen is Bulgarije een goedkoop land.
Er zijn verschillende maatschappijen die op Sofia vliegen, zoals Austrian Air (waar wij meer gevlogen hebben vanuit Amsterdam via Wenen naar Sofia) en Balkan Air.
In het land zelf rijden zowel oude als ook wel (steeds meer) nieuwe auto's. Het busvervoer tussen de grotere plaatsen is redelijk en niet duur, in het binnenland kan je in de wat grotere plaatsen vaak wel een particulier busje oppikken.

Afbeelding

Verdere bronnen
Reisgidsen:
  • Bulgaria, the rough gide
  • Bulgarien, kunstreisefuhrer, G. Eckert (Du Mont reisgidsen)
  • Walking in the mountains of Bulgaria (korte klim/wandeltochten
  • Pirin gebergte, Op Lemen Voeten (98/1/24-27)
Kaarten:
  • Euro-weg E4, set van 5 kaarten, 1992, Pied-a-Terre Amsterdam (ook in ons alfabet)
  • Bulgaarse kaarten, 1:55.000
Internet:
(met dank aan Theo van der Sluis)
 
Thuispagina > Gebieden > Bulgarije > Gebiedsinformatie

Copyright © Jaap van der Veen |  Disclaimer